Dovoljni i mikro treninzi

Pet do deset minuta vežbanja je bolje nego ne vežbati uopšte, poručuju stručnjaci koji otkrivaju da fizička aktivnost, neophodna za dobro telesno i mentalno zdravlje, ne mora da bude duga i naporna.

Mikro treninzi se podjednako preporučuju osobama koje imaju dobru kondiciju, i fizički potpuno neaktivnima.

Režim mikro vežbanja potekao je iz vojske, gde se koristi, u trajanju od 5-15 minuta, kada nema dovoljno vremena za redovan program. Uključene su kardio i vežbe snage, kombinovane sa simulacijom kros-fit vežbi (bazičnog treninga visokog intenziteta).

fitness

Kratke vežbe, na isti način kao kompletni treninzi, treba da budu pravilno dozirane i izvedene, u skladu sa fitness i zdravstvenim stanjem pojedinca.

Svoj mikro trening možete obaviti u svakodnevnoj odeći, mada to nije najbolje rešenje, bilo gde – u zatvorenom i na otvorenom prostoru, u svako doba dana. U toku jednog dana, ali i u jednom treningu, ako imate dovoljno kondicije, set vežbi možete raditi jednom, ili ga ponoviti dva do tri puta.

Za maksimalne efekte mikro trening treba da bude relativno intenzivan, i on obično podrazumeva elemente sprinta i različitih vrsta skokova. Potrebno je, obavezno, početi sa blažim varijantama. U želji da što pre i za što manje vremena postignu rezultate, vežbači najčešće preteraju, pa može doći do povreda, čak i češće nego kod „dugih“ treninga.

Mikro trening ima u rasporedu sve faze uobičajene za vežbu – zagrevanje, postepeno proširivanje opsega pokreta i napora i relaksaciju. Kada ih jednom usvojite, elemente mikro treninga možete kombinovati sa svim drugim vidovima fizičke aktivnosti.

yoga

Jednominutni mikro trening

Može li mikro trening da bude i jednominutni? Dva profesori sporta i fizičkog vaspitanja iz Srbije,  Aleksandar Đurić i Feđa Piščević tvrde da može. Napravili su i aplikaciju “1min Micro Training”, koja se nalazi na Google Play Store. U aplikaciji je šest nivoa vežbi prilagođenih svakoj vrsti vežbača, a autori tvrde da ove vežbe imaju i desetak minuta produženog delovanja posle izvođenja. Ako imate smart telefon probajte – preuzimanje je besplatno.

A ukoliko zaključite, posle svega, da ni za mikro trening nemate vremena, citiramo poruku Edvarda Stenlija, grofa od Derbija, koji je živeo u Engleskoj u drugoj polovini 19. veka: „Oni koji misle da nemaju dovoljno vremena za telesno vežbanje, pre ili kasnije moraće da pronađu vreme za bolest“. Pomalo neprijatno za osobe koje ne vežbaju, pa, razmislite…