Categories
Gradnja Lutalica

Sedam novih svetskih čuda

Zbog čega su nam bila potrebna nova svetska čuda kad smo već imali stara, poznata pod zajedničkim imenom “Sedam svetskih čuda”?

Razlog je veoma jednostavan – čuda starog sveta, osim jednog, više ne postoje, pa ih možemo samo zamišljati, a monumentalne spomenike civilizacije i kulture na spisku “novih svetskih čuda” možemo da obiđemo i uživo im se divimo.

Od starih arhitektonskih dela, svstanih u svetska čuda nekoliko stotina godina pre nove ere, u prilici ste i danas da posetite samo Veliku piramidu u Gizi, u Egiptu. Zauvek su nestali Artemidin hram iz Efesa, viseći vrtovi Vavilona, Kolos sa Rodosa, Mauzolej u Halikarnasu (današnjem Bodrumu), Statua Zevsa u Olimpiji, svetionik Faros u Aleksandriji.

Stara monumentalna dela ljudskih ruku bila su smeštena u istočnom Mediteranu. Tako su mogli da ih upoznaju grčki filozofi, koji su prvi pisali o njima. Gotovo hiljadu godina spisak nije dopunjavan, a zatim se, na početku novog milenijuma, pojavila ideja da svi narodi sveta, glasanjem, izaberu sedam novih svetskih čuda.

Više od sto miliona glasova prikupljeno je u anketi koja je, krajem 2007. godine, dala rezultat – konačan spisak sedam tvorevina vrednih naziva – svetsko čudo. Dobro je i imati ga u vidu – za eventualna putovanja, a ako nedostaje novca i vremena, bar online istraživanja, ili čitanje zanimljive literaturu o istoriji naroda koji su nam ostavili “čuda” u nasleđe.

Nama najbliži je Koloseum u Rimu. Najbolje ga je obići u zimskim mesecima, i to radnim danima, kad su najmanje gužve. Koloseum je podignut u prvom veku nove ere i mogao je da primi 50 hiljada gledalaca.

Stari grad Petra, u Jordanu, do pola ukopan u pećine i stene, bio je poznata karavanska stanica u trgovini mediteranskih zemalja sa Dalekim istokom. Petra je sačuvana do danas zahvaljujući pustinjskoj klimi u oblasti u kojoj se nalazi.

Dva južnoamerička i jedno srednjeameričko čudo nalaze se na listi – Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru, grad Inka Maču Pikču visoko u Andima, u Peruu, i kompleks Čičen Ica drevnih Maja u Meksiku.

Kineski zid je sigurno najpoznatije novo svetsko čudo, zasluženo na ovoj listi, a svet je zadivila, toliko da je uvrštena na listu, još jedna građevina – spomenik ljubavi Tadž Mahal u Indiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.