Američki plakari

Najpre da raščistimo jednu jezičku nedoumicu. Ispravno je reći i ormar, i orman – jedan oblik reči je zastupljeniji u pojedinim krajevima Srbije, drugi u drugim. U književnom jeziku češće se javlja varijanta orman, mada je ormar bliža izvornom značenju reči (potiče od latinskog armarium, što znači, takođe, ormar, odnosno mesto gde se odlaže oružje – armorum).

Američki plakari prave se po meri – tako da se uklope u svaki slobodan prostor i on iskoristi na najbolji način. Njihova ugradnja može da podrazumeva varijante “od zida do zida”, “od poda do plafona” i bilo koje druge, obično u spavaćim sobama i predsobljima. Funkcionalni su, takođe, u kuhinjama, u svim pomoćnim prostorijama u kući i, naravno, u poslovnom prostoru.

Vrata su obično klizna, tako da zauzimaju minimalan prostor tokom upotrebe.

Unutrašnjost birate sami, kao i spoljašnjost.

Ukoliko mislite da biste ugradnim ormarima narušili estetiku vašeg stana, imajte na umu da finalna obrada može da bude krajnje originalna, pa bi američki plakar, uz malo truda, mogao da postane najlepši komad nameštaja.

Na pojedine panele ormara dobro je postaviti ogledala. Praktično je, a ostavlja neobičan utisak.

Planirajte da neke od manjih polica ostavite otvorenim. U tu nišu smestite stonu lampu ili dekorativni komad keramike. Možete ih spolja zatvoriti i staklom.

Pažljivo odaberite ručke. Izbor u prodavnicama je veliki, a dobra ideja je da se, ako se biraju one sa dva šrafa, držite standardnih rastojanja kako biste mogli da ih menjate.

Ako imate više prostora, možete izmestiti vrata prema sobi, a unutra ostaviti dovoljno prostora za stočić za šminkanje i feniranje sa ogledalom. Kad završite pripreme za izlazak, okruženi garderbom na policama i vešalicama, jednostavno zatvorite klizna vrata i sav nered ostaje unutra.

Detaljima napravljenim od samolepljivih tapeta možete dekorisati vrata američkih plakara u dečijoj sobi, ostavi, garaži…

Ne zaboravite ni sobne merdevine, koje će vam pomoći da dohvatite ono što se nalazi u gornjim partijama ormara. I one mogu da budu poseban detalj, u živoj boji i zanimljivoj obradi.