Vez za originalan enterijer

Pre izvesnog vremena dali smo vam nekoliko saveta kako da bakin ručni rad iskoristite u modernom stanu. Pored prikladne upotrebe miljea, šustikli, stolnjaka… koje već imate, bilo bi dobro da napravite nešto i sami, baš po vašem ukusu i u skladu sa nameštajem, potrebama, vremenom…

Popularnost ručnog rada poslednjih godina dobija novu dimenziju – naučno je dokazno da vez, na primer, oslobađa od stresa, poboljšava koncentraciju, motoriku, i služi kao sredstvo za rehabilitaciju kod osoba pogođenih moždanim udarom. Osim toga, potreba da dom bude originalan, udoban, privlačan, “topao”… vraća osobe oba pola na hobije čiji su rezultat ručno rađeni predmeti za kuću.

Imajući sve to u vidu, možete naučiti ili obnoviti veštinu veza i izraditi lepe i originalne komade, uz poštovanje nekoliko pravila. Vodite računa o stilu nameštaja koji posedujete, nameni predmeta koje ukrašavate vezom i ambijentu kuće ili stana u celini.

Za kupatilo će biti najprikladnije da vezenim detaljima ukrasite peškire ili prostirke – to bi mogli da budu mali motivi neke životinje, monogram ili dečiji motiv ako je u porodici dete. Veće prisustvo veza nije dobro zbog vlage.

U spavaćoj sobi biste mogli da date mašti na volju i dekorišete posteljinu, prekrivače, zidove, zavese… u skladu sa ličnim željama. U dečijoj sobi izbor prepustite detetu i ispunite mu želju ako odabere sliku nekog od junaka iz video igre, filma, poznatog sportiste ili zastave u bojama kluba za koji navija.  

Kuhinja je još jedno mesto gde možete postići dobar efekat detaljima – verovatno će to biti motivi biljaka, elegantni, pastelni, ili u jarkim bojama. U predsoblju napravite prvi utisak na gosta, pa neka to bude nešto sa stilom, gde ćete se pohvaliti i svojom veštinom izrade.

Čak i prostor sa haj-tek i futurističkim elementima može dobiti platno sa apstraktnim motivom na zidu.  

Sve u svemu, sve što nije preterano može da bude prikladno, u svakoj prostoriji vaše kuće ili stana.

Poklonite vezeni komad

Iskoristite vez za osvežavanje sopstvenog prostora, ali i kao poklon.

Razmislite šta biste kome od prijatelja ili članova porodice mogli da izvezete i obradujte ih ručnim radom u koji ste uložili svoje vreme, trud i ljubav.