Kućni ljubimac i neprijatni mirisi

Koliko god da volite svog psa ili mačku i smatrate ih članovima porodice, morate priznati da za sobom ostavljaju mirise. Prvi uzrok, na koji ne možemo da utičemo, je fiziologija životinja. Drugi, njihovo zdravstveno stanje, samo može da pojača efekat prvog.

Da vidimo šta može pomoći.

psi

Zdrav kućni ljubimac, uz redovnu higijenu

Kućni ljubimci su podložni bakterijskim infekcijama. Infekcija uha, na primer, može da dovede do pojačanog neprijatnog mirisa. Zatim problemi sa organima za pražnjenje creva (koji su anatomski komplikovaniji od naših), zubima i desnima, suznim očima… Nepotrebno je naglašavati da treba konsultovati i veterinara.

Kada ste otklonili sve navedene uzroke i ljubimac je potpuno zdrav, imajte u vidu da ostaju oni fiziološki – pas se, na primer, znoji na potpuno drugačiji način nego čovek, a njegov organizam proizvodi specifične vrste masnih supstanci, neke rase više od drugih.

macka

Najpre naučite kako da najbolje održavate higijenu svog kućnog ljubimca i činite to redovno.

Zatim je na redu higijena kuće. Na nekim mestima se neprijatni mirisi sakupljaju više nego na drugima, i njima treba posvetiti posebnu pažnju.

Posteljina na kojoj spava pas ili mačka, bilo da je to u vašoj spavaćoj sobi ili drugom prostoru, mora da se pere u vreloj vodi najmanje jednom nedeljno.

Kauč i jastuci – obavezno je usisavanje, sve što je perivo u vrućoj vodi mora se redovno prati. Ostalo se može naprašiti bikarbonom sodom. Ostavite bikarbonu sodu preko noći, a ujutro usisajte – imajte u vidu da ona bolje vezuje neprijatne mirise od šampona. U krajnjem slučaju možete naručiti i profesionalno čišćenje.

Tepihe usisavajte svaki dan kako biste uklonili dlake koje su izvor neprijatnih mirisa. Svakih par meseci bilo bi dobro da se dubinski očiste parom.

Keramičke pločice i druge tvrde podove čistite takođe svaki dan, a jednom nedeljno detaljno, vlažnom krpom i po svim uglovima.