Da li je vaša kuhinja 10×10?

U američkom dizajnu enterijera već neko vreme se, kao uobičajen za moderne kuhinje po meri, koristi termin “kuhinja 10×10”. Bilo da ste pristalica klasične kuhinje po meri ili moderne, ukoliko reorganizujete svoj prostor za pripremanje hrane, sledeće informacije će vam dobro doći.

Dimenzije “deset puta deset” izražene su u stopama i znače optimalni raspored kuhinjskih elemenata, po američkim izvorima, ako ste u prilici da ga birate. U brojnim oglasima ondašnje arhitekte i dizajneri predlažu da za iznose između devet i 12 hiljada dolara remodeliraju kuhinju i pretvore je u savršeno upakovan prostor na kvadratnoj osnovi.

Prevedeno u metre, 10×10 stopa iznosi 3,048×3,048 metara. I sami Amerikanci naglašavaju da to ne mora da bude kvadrat – kuhinjske elemente možete poređati u nizu, postaviti ih u obliku slova “L” ili na naspramne zidove. Važne su mere, odnosno činjenica da je za komfor u kuhinji neophodno minimalno devet kvadratnih metara površine poda.

Najbolje je, savetuju dizajneri, da elementi budu takvi da se lako mogu kombinovati u različite rasporede, pa ako posle nekog vremena zaključite da postoji praktičnije mesto za neki deo, sami možete da ga premestite.

U ovakvu kuhinju, napominjemo, smešta se sve ono što je potrebno za pripremanje hrane, bez stolica i stola za obedovanje.

“Kuhinju 10×10” nude i serijski proizvođači. Ona obavezno podrazumeva standardne donje i pripadajuće viseće delove u osnovnoj i proširenoj varijanti, ormarić sa 4 fioke, ugradni ormar za gornji deo frižidera, viseći deo za ugradnju aspiratora, ormar za ugradnju sudopere i potreban broj ugaonih delova, u zavisnosti od rasporeda.

Pojam “10×10” koristi se i prilikom poređenja cena različitih proizvođača. Svi oni su u obavezi da, kad kažu “kuhinja 10×10”, isporuče 12 pojedinačnih elemenata. Cena ne uljučuje dodatne ukrasne lajsne ili slično, što se montira i plaća posebno, kao ni gornji deo pulta za pripremu hrane, slavine, uređaje, usadnu sudoperu (“korito” sudopere).

Ukoliko odlučite da prepravite staru kuhinju, preduzimač će vam, za nešto višu cenu, sigurno ponuditi i laminatnu podnu oblogu, kao i laminatnu ili keramičku oblogu zida između donjih i gornjih delova.

Sve u svemu, važna je minimalna površina za udobnost, a izbor svega ostalog je vaš.