Kamper za sledeću sezonu

U Srbiji je kampovanje sve popularnije, a udobnost i sloboda koju vam pruža kamper vozilo teško može da se opiše, ako se ne doživi. Putovanje od mesta do mesta i boravak na lokaciji onoliko koliko vama odgovara najveće su prednosti u odnosu na hotelski smeštaj. Sa druge strane, kamper vozila su daleko komfornija i jednostavnija za korišćenje od šatora, ako je kampovanje vaš izbor.

Preduzimljivi pojedinci videli su u razvoju kampovanja šansu, pa danas u našoj zemlji kamp prikolicu ili kamper vozilo možete kupiti, ali i uzeti u najam. Poslednja opcija je preporučljivija za prvo kamp letovanje ili „krstarenje“. Ako zaključite da vam bilo šta ne odgovara, lako se možete vratiti starim navikama i iznajmiti hotelsku sobu ili apartman.

Nova kamper vozila nisu jeftina. Ona veća mogu vas koštati gotovo kao nov dvosoban stan. Pošto se, u našim prilikama, malo porodica odlučuje na ovu investiciju, preostaju polovne prikolice i kamperi.

Za kupovinu polovnog kampera važe ista pravila kao za polovne automobile – potrebno je dobro pregledati ponuđeno vozilo.

Kamper treba, naravno, da bude registrovan, a pre toga dobije odobrenje na tehničkom pregledu. Propisi vezani za ispravnost opreme i motora, uključujući merenje kvaliteta izduvnih gasova su identični.

Sigurno će vam, kao i kod automobila, najbitniji podaci biti starost, pređena kilometraža, oštećenja, eventualno učestvovanje u saobraćajnim nezgodama. Obično je bolje da kamper nije bio rentiran, da ga nisu koristili pušači, da ima očuvanu unutrašnjost. Proverite broj ležajeva, ali i njihov komfor, šta je dostupno od vodova i instalacija i u kakvom je stanju. Šporet i frižider na struju i plin, bojler, peć, tuš kabina, lavabo i sudopera sa toplom i hladnom vodom, kasetni toalet koji se prazni spolja, solarni panel… su oprema koju kamper obično poseduje. Dobro prekontrolišite stanje rezervoara za vodu, za otpadnu vodu, i stanje pumpe.

U nedostatku novca, mnogi entuzijasti prepravku teretnog ili putničkog kombija u kamper vide kao rešenje. I ovde propisi mogu napraviti problem. Ako razmišljate na ovu temu, dobro se raspitajte o baš svakom detalju, kako biste uspeli da svoje vozilo koristite.