Dizajn enterijera kao zanimanje i posao

Nekoliko je visokih škola i fakulteta u Srbiji koji obrazuju zainteresovane za zanimanja u oblasti dizajna enterijera. Uz talenat, učenje i praksu, u ovoj oblasti možete napraviti uspešnu karijeru.

Dizajneri mogu da poteknu i iz nekoliko srodnih umetničkih disciplina, a radnici na pojedinim pomoćnim poslovima i iz nesrodnih, kakve su kompjuterske nauke, na primer.

Dizajn enterijera može da počne i kao hobi, a zatim postane izvor dodatnih prihoda…

Mogućnosti i puteva je, dakle, mnogo, pa ako sebe vidite u ovom poslu treba što pre da počnete.

Vežbajte svoje oko i obrazujte se na svakom koraku. Posmatrajte okruženje – obratite pažnju na detalje grafičkog dizajna, arhitekture, dizajna odeće i obuće, pejzažne arhitekture… Otkrivajte svrhu i zanačenje predmeta u muzejima i galerijama, knjžarama, prodavnicama robe široke potrošnje, nameštaja… Pronalazite ono što vas najviše privlači, razmišljajte o tome, zapisujte, crtajte…

Potražite na internetu besplatne edukacije, predavanja, knjige… Neke od obuka potiču sa poznatih svetskih univerziteta i vode ih eksperti za dizajn enterijera.

Pokušajte da učestvujete na konkursima i upoznate bliže konkurenciju. Bićete iznenađeni brojem ljudi i raznovrsnošću ideja.

Gradite svoj portfolio. Pitajte iskusne dizajnere za mišljenje o onome što radite, zamolite ih za ocenu. Ako neko ko je već poznat u branši smatra da radite izvanredno, pokušajte da dobijete odobrenje da uz svoje rešenje publikujete i ocenu te osobe.     

Ukoliko započinjete studije u oblasti dizajna enterijera, potražite agenciju u kojoj biste mogli da volontirate, čim steknete određena relevantna znanja. Možete da pokušate i kao Autocad crtač, majstor za makete, projekt menadžer. Gotovo svakom dizajn studiju potrebni su pomoćnici različitih specijalnosti koji će biti povremeno angažovani.

Ne zaboravite da je glavni zadatak dizajnera enterijera izlaženje u susret potrebama korisnika. Lepo mora da bude istovremeno i korisno, prilagođeno prostoru, ali i budžetu. Kupac treba da bude zadovoljan, a na vama je da činite prilagođavanja, edukujete, i svoje ideje realizujete na dobrobit obe strane.