Kuće iz 3D štampača, koncept ili realnost

Već nekoliko godina stručnjaci ispituju materijale od kojih bi najbolje bilo napraviti kuće u 3D tehnologiji. Izvesni primerci gotovih kuća već su viđeni i čini se da je njihovo vreme došlo. Realnost je, ipak, malo drugačija.

O kućama izrađenim ogromnim 3D štampačima tek treba da učimo.

Laicima, najpre, jedno upozorenje – 3D štampači u građevinskoj industriji nemaju mnogo dodirnih tačaka sa onima koje koriste hobisti, vlasnici dizajn studija i radionica za izradu prototipova. Oni kroz svoje mlaznice brizgaju, pored plastike, beton i druge građevinske materijale, praveći postepeno 3D objekat veličine kuće. Proces je robustan, moćan, a istovremeno precizan, i obuhvata ravni pod najrazličitijim uglovima.

Sami „štampači“ su u stalnom procesu rekonstrukcije, u šta je nekoliko velikih kompanija uložilo ogromne sume novca. Slobodno se može se reći da je „štampanje kuća“ kakvo danas vidimo začetak tehnolgije, koja će puni razvoj tek doživeti.

Prvo pitanje koje korisnici otvaraju, i ovom prilikom, je cena kuće. Ko će moći sebi da je priušti u budućnosti i pod kojim uslovima?

Prema dosadašnjim saznanjima, odgovor je optimistički – 3D kuća već danas košta manje od klasične i iznosi oko 10 hiljada dolara. Za sada su to manji objekti, za koje se očekuje da će postajati sve jeftiniji. Kućica u kojoj dve osobe mogu boraviti, na primer, trebalo bi u dogledno vreme da košta oko četiri hiljade dolara. Predviđa se da bi materijali na bazi cementa i rad 3D štamparskih robota učiniti da se kuća proizvede za samo jedan dan.

Trajnost betonskih 3D štampanih kuća ne razlikuje se od klasičnih. Uz pravilno održavanje, može se govoriti o minimalno 50-60 godina. Drveni elementi koji se u ovakve kuće ugrađuju imaju svoj, uobičajeni, vek trajanja.   

Posebno zanimljiva novost su biorazgradive kuće. Štampane su od ekoloških materijala tako da ih je moguće bezbedno uništiti kad prođe potreba za korišćenjem. Pogodne su za privremeni smeštaj bilo koje vrste, a imaju veliki značaj u slučaju elementarnih nepogoda, kada je neophodno iseliti stanovnike neke oblasti.