Električno ćebe, prednosti i nedostaci

Ukoliko razmišljate o dodatnom načinu zagrevanja tokom zimskih meseci, imajte u vidu električno ćebe. Ono poseduje nekoliko prednosti koje ćete zavoleti, ali i par upozorenja vezanih za upotrebu i održavanje. 

Jedan od razloga za kupovinu električnog ćebeta može da bude ušteda struje. Ako spavate u hladnoj ili sobi koja se slabije greje, moći ćete u veoma kratkom roku da svom telu obezbedite prijatnu temperaturu, bez zagrevanja cele prostorije. I u sobi koja se dobro greje možete da uštedite planiranim spuštanjem nivoa na termostatu, bez ugrožavanja zdravlja i udobnosti. 

Vlasnici električnih ćebadi tvrde da se investicija isplati. U našim prodavnicama ćebe košta 50-100 evra, sa različitim funkcijama podešavanja i mogućnošću pranja u veš-mašini kad sa ćebeta skinete kabl.

Nije potrebno mnogo vremena da se ćebe zagreje. Već posle jednog minuta počinje da biva toplo, a obično je posle par sati programirano automatsko isključivanje. Ćebad često poseduju tajmer i nekoliko nivoa temperature. 

Električno ćebe vam može pomoći da se opustite i bolje spavate, ublažite napetost mišića, smanjite stres i poboljšate cirkulaciju krvi. Neke studije su pokazale da ćebad pomažu osobama sa artritisom, fibromialgijom i drugim hroničnim bolovima.

Da li električno ćebe može predstavljati rizik u vašem domu?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od više faktora, pa treba biti oprezan. Električna ćebad koriste električnu energiju za stvaranje toplote, što znači da mogu izazvati požar, opekotine ili strujni udar ako se ne koriste pravilno. Neophodno je detaljno slediti uputstva proizvođača i mere predostrožnosti. Obavezno je i redovno proveravanje žica, kablova, utikača, kako bi se eventualna oštećenja i znakovi habanja uočili i otklonili na vreme. Električno ćebe ni slučajno se ne sme koristiti ako je mokro, presavijeno, ili ima otvorene žice.

Električno ćebe može izazvati pregrevanje ili dehidraciju, ako ste dugo izloženi visokoj temperaturi ili se znojite. Potrebno je, dakle, pratite telesnu temperaturu i nivo hidratacije, piti dovoljno vode pre spavanja i izbegavati alkohol ili kofein.

Električno ćebe može izazvati i alergije ili iritaciju kože. U njemu mogu da se razviju grinje, buđ, bakterije ili drugi alergeni, pa je neophodno ćebe redovno održavati, takođe prema uputstvu. Osobe koje imaju osetljivu kožu ili bolesti kože treba da imaju u vidu da se njihovo stanje može pogoršati usled dejstva toplote ili sintetičkih tkanina.

Comments are closed.