Kupujete sprave za vežbanje? Evo saveta.

U prospektima i flajerima, štampanim i elektronskim medijima, proizvođači Vas pozivaju da izaberete njihov brend, uz obećanja da ćete izgubiti određen broj kilograma, santimetara u obimu struka, da ćete moći da kupite pantalone za broj ili dva manje… Pre nego što ih poslušate, imajte u vidu sledeće.

1. Rezultati vežbanja se postižu samo – vežbanjem. Ignorišite reklamne natpise da ćete trajne efekte postići „bez mnogo znoja“ i „za veoma kratko vreme“. To je, jednostavno, nemoguće, a nekada ni uz smanjen unos kalorija i druge vidove vežbanja nećete brzo doći do „razlike koja se vidi“.

2. Nemojte donositi odluku ni na osnovu navoda da fitnes sprava sagoreva kalorije i topi masne naslage na butinama, stomaku, glutealnom delu… Vođenje računa o ishrani i redovne vežbe koje angažuju celo telo su preduslovi za oblikovanje.

3. Posebno budite skeptični prema fotografijama „zadovoljnih kupaca“ „pre“ i „posle“ korišćenja sprave za vežbanje, tako omiljenim u oglašavanju svih fitnes proizvoda. Osoba na slici možda i jeste imala dobre rezultate vežbanja, ali to ne garantuje da će ih imati svako od nas. Nigde nećete pronaći uz pomoć čega su još, pored vežbanja, osobe koje tvrde da su uspele – uspele.

sprave za vezbanje

4. Napravite kalkulaciju i u nju uključite sve troškove. Navodi da se radi samo o „tri jednostavne uplate od po … dinara mesečno“ su napisani kako biste odlučili što pre. Pronađite sve potrencijalne skrivene troškove poštarine, montaže, PDV-a, odnosno proverite da li su cene maloprodajne.

5. Pribavite i pažljivo proučite sve informacije o garanciji i politici vraćanja proizvoda u slučaju problema. „Garantovano vraćanje novca u periodu od 30 dana“ nije povoljno ukoliko Vi, na primer, morate da platite troškove poštarine, koja za ovakve proizvode nije mala.

6. Sigurno je da ćete i posle kupovine sprave za vežbanje imati pitanja. Pozovite, zato, pre kupovine,  proizvođača telefonom na brojeve za podršku kupcima – kroz kratak razgovor zaključićete da li i koliko brzo možete da dobijete pouzdane i zadovoljavajuće odgovore.

7. I na kraju, ali ne i manje važno – odaberite fitnes spravu za koju ste sigurni da ćete je redovno koristiti.