Saveti za preduzetnike – kako pobediti depresiju

Privremeni zastoj u obavljanju posla prouzrokovan depresijom uvodi osobu u začarani krug iz kojeg je teško pronaći izlaz. Gubitak profita, partnera, saradnika… preduzetnik zatim doživljava kao još jedan lični neuspeh, što dalje pojačava simptome i dovodi do novih problema.

Evo nekoliko saveta stručnjaka za brži i lakši oporavak.

Zaboravite metode samopomoći i živite sada i ovde. Osetićete se ispunjeno i zadovoljno samo ukoliko akcije preduzimate u sadašnjosti. Svaki i najmanji završen posao razlog je za doživljaj uspešnosti, koji dovodi do samopouzdanja, a zbir svih takvih aktivnosti daje i ozbiljnije rezultate. Preduzetnici treba da imaju viziju svojih ciljeva, ali se, posebno u slučaju depresije, ne smeju preterano baviti njima. Daleka budućnost zbog neizvesnosti i potencijalne nedostižnosti može da pogorša stanje. Potrebno je dakle, napustiti popularne metode samopomoći u kojima se predlaže zamišljanje ostvarenja planova. Umesto toga, obavljajte male, konkretne svakodnevne poslove sa porodicom, prijateljima, klijentima…

Okrenite se unazad i pogledajte šta ste postigli, a ne šta ste propustili. Toga sigurno ima sasvim dovoljno da biste mogli da budete zadovoljni. Vi ste, uostalom, mnogo bliže svojim ciljevima nego što Vam privremeno stanje depresije dozvoljava da vidite.  

kako pobediti depresiju

Potražite mesto na kojem ćete moći otvoreno da govorite o svojim osećanjima. Stručnjak, psihoterapeut, uz indvidualni ili grupni rad će Vam sigurno pomoći da se osećate bolje. Depresija nije problem kojeg se treba stideti, u čemu mnogi greše, propuštajući tako priliku da se u najkraćem roku vrate efikasnom obavljanju poslovnih i drugih obaveza.

Isključite se povremeno sa društvenih mreža i nemojte verovati da svi koji navode da su srećni – to zaista i jesu. Svedoci smo ogromnog broja motivacionih poruka na internetu koje neretko izazivaju suprotne efekte. Savet stoga glasi – konzumirajte ih umereno. Brzo ih pregledajte i zadržite u mislima samo o one koje vas podstiču da se osećate bolje, snažnije i ispunjenije.

Navedeni saveti, naravno, ne važe isključivo za preduzetnike. Korisni su za sve osobe sa manjim ili većim problemima koji se manifestuju depresivnim raspoloženjem.