Postavite mreže na vrata i prozore

Priroda se budi, a sa njom i insekti. Zaštitite stan od njihove najezde tako što ćete na vreme isplanirati, odabrati i postaviti mreže na prozore i vrata.

O mrežama se obično govori u vreme velikog prisustva komaraca. Drugi insekti, kao što su muve, na primer, podjednako su dosadni i opasni.

Domaća muva, da li ste to znali, može da jede samo tečnost. Pre nego što proguta ono na šta je sletela, ako je za nju jestivo, ona povraća po površini, kako bi enzimi iz stomaka rastvorili čvrste čestice, koje muva zatim “posrče”. Iako tekst ove vrste izaziva gađenje, neophodan je kao upozorenje i dobar način da zapamtite koliko je štetno dozvoliti da muve borave u prostorijama sa hranom.

Naučnici potvrđuju da muve mogu da prenesu više od sto različitih bolesti, čiji su uzročnici bakterije, protozoe, paraziti… Izazivače zaraze one donose na površini nogu, ili hranu i površine predmeta zagađuju svojim izlučevinama.

Domaće i ostale muve, komarce, ose, smrdibube, leteće mrave i druge insekte dobro poznate na našim prostorima sprečićete da uđu u stan tako što ćete na vrata od terasa i prozore montirati mreže.

U našim prodavnicama njihov izbor je veliki.

Najjednostavnije i najjeftinije, one za koje vam ne treba alat, su mrežice za prozore koje se fiksiraju uz pomoć čičak trake.

Slična je i mreža za vrata. Napravljena je od poliestera, a otvaranje i zatvaranje, kako biste mogli da izađete, rešeno je uz pomoć magneta. Proizvođači naglašavaju kako je ovaj sistem idealan i za kućne ljubimce, koji mogu sami da izađu i da se vrate, a da se mreža za njima zatvori.

Prethodna dva rešenja koštaju nekoliko stotina dinara, ali imaju i mane. Samolepljive čičak trake mogu da počnu da se odlepljuju ako podloga nije ravna, ili ako je prozor izložen jakom letnjem suncu. Bolja varijanta je napraviti ram odgovarajuće veličine na koji će biti fiksirana mrežica, u prodavnicama raspoloživa i na metar.

Najbolja i najpraktičnija zaštita sigurno su pokretni komarnici – klizni ramovi ili rolo komarnici sa mrežama različitog kvaliteta, za koje je neophodno angažovati profesionalce. Jednom izdvojen novac svakako će se isplatiti, pošto komarnici pružaju višegodišnju uspešnu zaštitu.