Najbolji dušeci za dečiji krevet

Detetu je, više nego odrasloj osobi, neophodan dobar san. Organizam mališana se razvija u kontinuitetu tokom ranih godina života, mentalno i fizički. Rast i napredovanje odvija se, naravno, i noću, pa je jasno koliko je važno izabrati udoban i kvalitetan dušek za dečiji krevet.

Dušek se bira individualno, u skladu sa posebnim potrebama koje pojedina deca imaju. Neka od njih, na primer, pate od alergija, druga su noću nemirna, treća imaju problem sa umokravanjem…

Dušeci od memorijske pene mogu se preporučiti za svu decu, ali su za decu sa alergijama obavezni. Odlični su i za decu koja se vrpolje čitavu noć i često menjaju položaje, jer obezbeđuju udobnost i bezbednost. Ako je mališan nemiran, veoma je važna i posteljina, posebno u letnjim mesecima. Obloga dušeka od memorijske pene i navlaka trebalo bi da hlade i dozvoljavaju dobru cirkulaciju vazduha.

Kad dete poraste toliko da može samo da bira, neka proba i tvrđe dušeke. Poznato je da ih preferiraju tinejdžeri, kojima tvrda podloga prija za kičmu i čitav koštani sistem.

Na tržištu danas postoje najrazličitiji proizvodi koji se označavaju imenom “memorijska pena”. Pošto se radi o važnoj investiciji, vezanoj za odmor i zdravlje deteta, raspitajte se o karakteristikama različitih vrsta memorijskih pena i slojeva od kjih su dušeci napravljeni. Gustina pene, na primer, označava i njenu tvrdoću, a jedna od najvažnijih karakteristika je odsustvo toksičnih supstanci, koje neke vrste pene sadrže.

Dušeci sa opugama u džepovima i dušeci od lateksa takođe su zdrava varijanta, pa se raspitajte više o njihovim karakteristikama.

Uzmite u obzir i uzrast deteta, odnosno koliko brzo raste, da li ima mlađeg brata ili sestru, koji će moći da koriste dušek. Bolje je kupiti kvalitetan dušek sa višom cenom, i zajedno sa rođakom ili prijateljem koji ima mlađe dete snositi troškove, nego kupiti jeftin dušek zato što će dete “brzo da ga preraste”.

Stručnjaci preporučuju da dušeci za mališane budu niskog profila, odnosno debljine. Idealno je da debljina bude 13 cm, a u svakom slučaju ispod 30 cm.