Namirnice koje podmlađuju kožu

Stanje i izgled kože u velikoj meri ukazuje na vaše godine, ali i loše životne navike. I dok se starenje organizma ne može izbeći, starenje kože se, savremenim metodama, uspešno usporava.

Poslednjih godina svedoci smo izvanrednih rezultata anti aging tretmana, koji su sve dostupniji. Ukoliko ih obavljaju kvalifikovani stručnjaci, oni su bezbedni, brzi i veoma uspešni.

Ako, međutim, želimo da pomognemo svojoj koži da, sa specijalnim tretmanima ili bez njih, sačuva elastičnost i vlažnost neophodne za mladalački izgled, potrebno je da redovno konzumiramo biološki vredne namirnice. Evo koje se posebno preporučuju.

Zeleni čaj sadrži u velikim količinama antioksidante, koji sprečavaju ili odlažu oštećenje ćelija uslovljeno negativnim spoljnim faktorima, uključujući sunce.

Više ovsa, a manje drugih žitarica pospešuje uklanjanje akni, pošto ovas sporije podiže nivo šećera u krvi. Sastojci ovsa, takođe, deluju protiv oštećenja i iritacije kože.

orasi

Orasi sadrže omega 3 masne kiseline koje su odlične za kožu (i drugi orašasti plodovi ih imaju, u nešto manjoj meri). Prva asocijacija na anti aging tretman su hijaluronski fileri. Nešto slično, na mikro nivou, omega 3 masne kiseline čine ćeliji – zamislite je kao poluispumpanu loptu koju masne kiseline ponovo napumpaju.

Omega 3 masne kiseline nalaze se i u mesu lososa.

Grožđe u opni ima polifenol rezveratrol koji ublažava upale kože.

pomorandza

Pomoranže su pune vode pa hidriraju ćelije, a vitamin C učestvuje u stvaranju kolagena potrebnog za glatku i meku kožu. I paradajz ima velike količine vitamina C, kao i likopen, koji pomaže u cirkulaciji i štiti kožu od štetnog dejsva sunčevih zraka.

Uvođenje zelenog i žutog povrća u ishranu način je da se unesu antioksidanti, borci protiv slobodnih radikala. Kefir i jogurt sa probioticima, takođe, smanjuju takozvani “oksidativni stres”.

Avokado sadrži mononezasićene masti, što je dobro jer sprečava dehidrataciju kože. Sa njim se unosi i aminokiselina glutation, dobra u borbi protiv akni i bora.

Ne zaboravite ni govedinu, naravno, nemasnu, koja je izvor visokokvalitetnih proteina, u čijem sastavu su aminokiseline odgovorne za čvrstu i elastičnu kožu.