Omekšivači vode

Kako vaš bojler izgleda iznutra? Verujemo da nije u stanju kao ovaj na slici, ali je sigurno sa više kamenca nego što oečekujete. Uzrok je tvrda voda, a ugradnja omekšivača je rešenje.

Kako nastaje tvrda voda?

Kiša koja pada na zemlju nije “tvrda”. Prodiranjem kroz tlo, međutim, voda rastvara krečnjačke stene i ostale sastojke tla, tako da postaje “obogaćena” brojnim elementima, među kojima su najzastupljeniji joni kalcijuma i magnezijuma. Voda sa dodatkom kalcijuma prolazi postupak uobičajenog prečišćavanja u sistemima za vodosnabdevanje, ali se ovi elementi ne odstranjuju, pa kao takva ona stiže i u naše kuće i stanove. Razlike u sastavu tla i vode koja se koristi (jezerska, izvorska, rečna…) uzrok su što je u nekim gradovima i regijama voda tvrđa od one u drugima.

Postoje brojne rasprave stručnjaka oko pitanja koliko treba da bude tvrda voda za piće i da li je tvrđa voda zdravija od mekše. U njih nećemo ulaziti na ovom mestu. Naglasimo samo da tvrda voda, generalno, nije štetna za čoveka, ali sasvim sigurno jeste za kućne aparate koji je greju. Pod uticajem ekstremne toplote kalcijum se izdvaja i taloži najpre na grejačima, a zatim na mestima gde voda duže stoji, kao što je kazan bojlera. Rezultati ove pojave ugrožavaju aparat i stvaraju domaćinstvu dodatne troškove. Voda se greje sporije i uz veći utrošak struje, grejači se pregrevaju i stradaju, a kod bojlera se vremenom smajuje i zapremina kazana.

Rešenje problema može da bude redovno otvaranje i čišćenje aparata, zamena grejača, ali i instalacija omekšivača vode.

Omekšivači štite sve aparate

Odmah da kažemo: Vodoinstalateri u zemljama u kojima je ova praksa zaživela predlažu ugradnju omekšivača na ulazu vodovodne cevi u stan, kako bi se pokrili svi uređaji, uz, eventualno, ostavljanje jednog izvoda za cev sa tvrdom vodom, koja bi se koristila za piće i pripremanje hrane. Evo i zašto.

Omekšivači koji se najčešće nalaze na tržištu rade tako što zamenjuju kalcijum i magnezijum solju. Postoje istraživanja koja pokazuju da dugotrajno lišavanje organizma kalcijuma i magnezijuma iz pijaće vode baš i nije dobro, a ni so koja se dodaje, iako u malim količinama, ne preporučuje se svima.

Predlažemo da razmislite o ovoj temi, posebno ako je u mestu gde živite voda tvrda.

Uređaj zadovoljavajućeg kvaliteta košta nekoliko stotina evra, dodatni trošak je so koja se troši. Zaštićeni su, sasvim sigurno, bojleri, mašine za pranje veša i sudova, pegle, kotlovi za parno grejanje, cevi, slavine… Deterdženti, šamponi, sapuni, kupke… efikasniji su i ispoljavaju viši kvalitet u mekoj vodi, što je još jedna prednost.