Pravilna ishrana smanjuje anksioznost
Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, anksioznost je najčešći psihički problem kod stanovnika Sjedinjenih Američkih Država – oko 40 miliona odraslih osoba, što čini 18% ukupne populacije, bori se sa anksioznošću. Iako terapija donosi olakšanje, samo trećina osoba potraži pomoć.
Mogu li svi ugroženi, uz lekove ili bez njih, na alternativni način i dodatno olakšati sebi patnju koju donosi uznemirenost?
Jedno od rešenja je promena načina ishrane.
Uobičajene preporuke za zdravu i balansiranu ishranu primenljive su kod anksioznih stanja, uz dovoljne količine vode i ograničavanje unosa alkohola i kofeina. Pored toga, stručnjaci daju i specifične savete.
Složeni ugljeni hidrati se sporije razgrađuju, održavajući duže potreban nivo šećera u krvi, što umiruje. Preporučuje se ishrana bogata celim zrnima žitarica, voće i povrće, pre nego prosti šećeri iz fabrički obrađenih namirnica. Iz istih razloga ne treba preskakati obroke – pad šećera podstiče nervozu.
Interesantna je veza creva i mozga – veliki broj receptora, čak 95%, za hormon sreće – serotonin, otkriven je u sluzokoži creva. S tim u vezi bi se moglo razmatrati lečenje anksioznosti i depresije probioticima koji bi u organima za varenje uspostavili ravnotežu.
I sasvim specifična hrana smanjuje anksioznost, potvrđuju istraživanja.
Namirnice bogate magnezijumom su na prvom mestu – lisnato povrće kao što su blitva i spanać, mahunarke, orasi, semenke, celo zrno žitarica…
Sledi hrana bogata cinkom. Ima ga u ostrigama, indijskom orahu, govedini, žumancu…
Za omega 3 masne kiseline je poznato da pomažu kod depresije, ali, prema istraživanjima, i kod anksioznosti – potrebno je, dakle, jesti morsku masnu ribu, kao što je losos.
Nova studija u časopisu Psihijatrijska istraživanja (Psychiatry Research) pruža konkretne dokaze za vezu između probiotika i socijalne anksioznosti. Pomažu kiseli krastavci, kiseli kupus i kefir.
Kineski naučnici posebno naglašavaju korisne sastojke špargle, za koju je vlada dala odobrenje da se dodaje kao ekstrakt hrani i pićima, upravo zbog povoljnog uticaja na smanjenje anksioznosti.
Namirnice bogate vitaminom B, kao avokado i badem, takođe olakšavaju problem.
Dokazano je, takođe, da je pojava anksioznosti u vezi sa smanjenim nivoom antioksidanata u organizmu – logično je, zato, da njihovo unošenje umanjuje simptome. Antioksidantima su bogati pasulj, jabuke, šljive, višnje, jagodičasto voće, orasi, kelj, artičoke, spanać, cvekla, brokoli, brusnice, borovnice, kurkuma, đumbir…
Psiho-nutritivni tretmani (koristi se i izraz nutritivna psihijatrija) su u usponu. Oni nisu zamena za pomoć stručnjaka, ali su dopuna lečenju i olakšavaju tegobe. Zdrava ishrana nema propratnih pojava i može se koristiti u svim okolnostima i uslovima.