Reflektujuće folije na prozorima

Reflektujuće folije verovatno ste viđali na velikim staklenim površinama poslovnih zgrada. One dozvoljavaju osobama u zgradi da vide kroz prozore okolinu, sprečavajući, istovremeno, poglede u suprotnom smeru, od spolja ka unutra. Folije različitih vrsta koriste se i na automobilima, sa sličnom namenom.

Pored navedenih, folije imaju i nekoliko drugih funkcija, a veoma dobro mogu da posluže i u stanovima, posebno u letnjim danima. Reflektujuće folije za nekoliko stepeni snižavaju temperaturu u prostorijama izloženim suncu.

Postavljanje folija preporučuje se, uglavnom, na prozore sa običnim staklom. Pošto se fiksiraju iznutra, u slučaju duplog stakla efekat će biti lošiji, pošto sunce već zagreva izloženije staklo.

Pored prednosti, folije imaju jedan ozbiljan nedostatak. One koje se mogu pronaći u našim prodavnicama su samolepljive, pa kad ih jednom postavite nećete ih lako skinuti ukoliko poželite više sunca tokom jesenjih i zimskih dana. Iako ćete sasvim dobro videti kroz prozor sa folijom, ona smanjuje količinu svetlosti koja ulazi u prostoriju. Dodate li tome zavese, gledanje kroz prozor neće biti isto, posebno ako vam je pogled lep.

Postavljanje folije na velikim površinama nije jednostavno i biće vam, obavezno, potrebna još jedna osoba. U suštini, radi se o proizvodu sličnom samolepljivom tapetu, samo znatno tanjem. Svaka greška i nedostatak strpljenja imaće za rezultat nagužvavanje folije, koje se teško može ispraviti. Pogledajte, dakle, uputstva na YouTube-u, ali budite oprezni i pokušajte prvo primenu na manjoj površini.

Skidanje folije slično je skidanju folija na automobilima – preporučuje se upotreba fena i skalpela, a ako ne uspete da potpuno uklonite lepak, na tržištu postoje proizvodi za te namene.   

Sve u svemu, dobro razmislite. Ukoliko ne možete na drugi način da smanjite količinu toplote, folije su rešenje, bilo da želite da “ohladite” sobu, deo zastakljene terase, ostavu, prostoriju u vikendici…

Imajte u vidu da efekat zaklanjanja od pogleda “radi” samo pri dnevnoj svetlosti, dok je napolju svetlije nego unutra. Čim padne mrak i upalite svetlo, unutrašnjost će se videti spolja kao da na prozorima nema folija.