Stvari koje ne treba držati u kupatilu

Kupatila su u stanovima suviše mala da se u njih smesti sve ono što želite, ali mnogo toga što planirate – u kupatilu ne bi trebalo ni da se nađe.

Evo nekoliko uobičajenih i vrlo praktičnih stvari kojima, nažalost, u kupatilima nije mesto.

Nakit nikako ne bi trebalo držati u kupatilu, zbog vlage od tuširanja koja može da mu promeni boju. Obično nakit potamni.

Zanimljivo je da na bolje mesto treba odložiti i rezervni toalet papir, šampon, maramice za skidanje šminke… Njih bi trebalo držati u ormanu-ostavi, ili na sličnoj lokaciji lako dostupnoj svim ukućanima, i unositi ih po potrebi.

Identično važi za šminku, kozmetičke preparate i proizvode za negu usta i zuba. Razlog je uvek isti. Na velikoj većini proizvoda, na ambalaži ćete pronaći uputstvo da ih treba čuvati na suvom i hladnom mestu. Vlaga menja hemijski sastav, dovodi do kvarenja i promena u strukturi, a ako se tome doda i toplota, eto idealne podloge za razvoj mikroorganizama. Ako imate spavaću sobu, ili u nekom uglu dnevne, postavite lepo ogledalo blizu koga će biti šminka, u kutiji u ormanu, ili fioci.

Ako se ne preporučuje da u kupatilu budu proizvodi za negu i ulepšavanje, šta tek treba reći za lekove i suplemente? Njima nikako nije mesto tu, a neke porodice imaju naviku da u toaletnim ormarićima u kupatilu drže sve slične kutije i kutijice.

Odlaganje svega navedenog u kupatilu negativno utiče na proizvode, ali i na kupatilo. U njemu ne treba praviti nered. Kupatilo mora da bude što jednostavnije za redovno čišćenje, brisanje, ventiliranje, održavanje svih površina, dezinfekciju.

U malim stanovima se u kupatilima mogu naći i kućni aparati kao što su usisivač, grejalica, fen… kojima takođe tu nije mesto.

Pincete, brijači i drugi metalni predmeti na vlazi mogu da zarđaju. Njih, bar, možete da sklonite. Na odevnim predmetima može da se pojavi buđ, kao i na novinama, knjigama, časopisima

Sve navedene preporuke zavise od veličine kupatila, ali je jasno šta treba poštovati. U malim kupatilima bez prozora i dobre ventilacije povećana pažnja je obavezna, a u velikim ponešto i može da se toleriše, ako baš mora.

Comments are closed.