Saveti za selidbe

Pročitajte preporuke pažljivo. Nervoza redovno učini svoje, pa čak i ako ste vešti u organizovanju, pakovanju, i dovoljno snažni da ponesete kutije i delove nameštaja, nešto ćete sigurno propustiti, zaturiti, izgubiti.

Selidbe u Beogradu i većim gradovima obično su jednostavnije, pošto postoji dovoljan broj agencija i pojedinaca kojima sa punim poverenjem možete prepustiti ovaj posao. Oni često rade i otkup nameštaja, ili mogu da preporuče nekoga ko to čini, pa će i višak stvari pronaći pravog korisnika. Nešto veći problem sa pronalaženjem pogodnog prevoza je u unutrašnjosti ali, kako god da se organizujete, veliki deo pakovanja morate obaviti sami.

Možda vam je zasmetalo pominjanje otkupa nameštaja, pošto ste odlučili da baš sve prenesete u novi stan. Razmislite dobro. Prvi savet u ovakvim situacijama glasi – oslobodite se svega što vam ne treba. Poklonite ga, donirajte, a ako je polomljeno, staro, zarđalo… jednostavno ga bacite.

Čim saznate da ćete se uskoro seliti, počnite da raščišćavate, i pakovanje će vam kasnije biti lakše. Ili, još bolje, počnite odmah da pakujete stvari za koje znate da vam neće biti potrebne. Živeti nekoliko nedelja pored spakovanih kutija mnogo je prijatnije nego ostaviti sve za poslednje sedmice.

Opasne, štetne i potencijalno ugrožavajuće materije i tečnosti, za koje bi bilo rizično da se prospu, bacite u skladu sa najboljom praksom i propisima.

Obezbedite na vreme kutije različitih veličina – čak i one najmanje mogu da zatrebaju, a lako ćete ih staviti u veće. Popunjavanje praznina novinama, starim čaršafima, prekrivačima je neophodno, kako bi paket bio što stabilniji, a sadržaj zaštićen.

Znate da teže kutije idu na dno, a odozgo lakše, ali nemojte preterivati. Maksimalna težina paketa ne treba da pređe 13-14 kilograma.

U finišu, pakujte se ili se selite, sobu po sobu. To je raspored predmeta na koji ste navikli i biće jednostavnije da se raspakujete.

Obeležavajte kutije. U tome mogu da vam pomognu svi ukućani. Ukoliko od ovog i drugih poslova oko selidbe naravite zabavu, smanjićete stres koji svaka velika promena, kakva je selidba, izaziva.