Kako štitite podatke na telefonu

Za razliku od kuće, koju obavezno zaključamo kad negde pođemo, automobila takođe, za razliku od računara na koji uvek instaliramo anti-virus softver čak i kad ga on značajno usporava, telefon obično koristimo bez ikakve zaštite.

Za to vreme, verovali ili ne, čitava armija hakera pokušava da prodre u mobilne uređaje, koji su izvor ogromnog broja podataka, šifri, tajni. Iako pasvordi, kodovi, očitavanje otiska prsta i ostale mere deluju kao dovoljna zaštita – nije tako. Ne postoji telefon koji se ne može napasti i zloupotrebiti. Ipak, nisu svi uređaji podjednako osetljivi.

Širom sveta proizvođači mobilnih telefona rade na razvoju zaštite za svoje modele. Oni najbezbedniji nama su teže dostuni, uglavnom nepoznati i koriste visoke nivoe enkripcije. Na nekima od njih moguće je aktivirati i takozvanu “bezbednu zonu”, koja uništava sve pozive i poruke osim onih sa superiornim šifrovanjem. Obično je na telefonima moguće odvojiti ličnu upotrebu od poslovne. Najzaštićeniji su aparati koji se koriste za vojne namene, a oni već čine nešto sasvim novo – čitav sadržaj pomoću virtuelnog desktop softvera drže na sasvim drugom mestu, tako da neko, čak i ukoliko uspe da u njih provali, tamo ne nalazi ništa.

Osim kompanija koje proizvode mobilne telefone postoje i programerske kuće koje predano i uporno razvijaju zaštitne softvere za, na primer, android uređaje.

U svemu postoji i jedan, ne tako nevažan, probem – bezbedni telefoni su dosadni. Oni nemaju atraktivne mogućnosti kao ovi na koje smo navikli. Korisnici žele najnovije modele, instalaciju velikog broja trendi aplikacija, a to nijedan bezbednosni tim ne može da prati. Vlasnicima telefona je primarno zadovoljstvo i zabava – ko još da misli i o bezbednosti…

Kako se, ipak, elementarno zaštititi?

Stručnjaci savetuju redovno apdejtovanje – Google, Apple i programeri aplikacija često objavljuju nove kodove do kojih dolaze boreći se protiv napada.

Razmišljajte kako i za koje namene koristite telefon, budite oprezni sa linkovima, nikada ne dajite telefon osobi koju ne poznajete, klonite se, koliko god možete, javnih tačaka za konekciju na internet…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.