Kako štitite podatke na telefonu

Za razliku od kuće, koju obavezno zaključamo kad negde pođemo, automobila takođe, za razliku od računara na koji uvek instaliramo anti-virus softver čak i kad ga on značajno usporava, telefon obično koristimo bez ikakve zaštite.

Za to vreme, verovali ili ne, čitava armija hakera pokušava da prodre u mobilne uređaje, koji su izvor ogromnog broja podataka, šifri, tajni. Iako pasvordi, kodovi, očitavanje otiska prsta i ostale mere deluju kao dovoljna zaštita – nije tako. Ne postoji telefon koji se ne može napasti i zloupotrebiti. Ipak, nisu svi uređaji podjednako osetljivi.

Širom sveta proizvođači mobilnih telefona rade na razvoju zaštite za svoje modele. Oni najbezbedniji nama su teže dostuni, uglavnom nepoznati i koriste visoke nivoe enkripcije. Na nekima od njih moguće je aktivirati i takozvanu “bezbednu zonu”, koja uništava sve pozive i poruke osim onih sa superiornim šifrovanjem. Obično je na telefonima moguće odvojiti ličnu upotrebu od poslovne. Najzaštićeniji su aparati koji se koriste za vojne namene, a oni već čine nešto sasvim novo – čitav sadržaj pomoću virtuelnog desktop softvera drže na sasvim drugom mestu, tako da neko, čak i ukoliko uspe da u njih provali, tamo ne nalazi ništa.

Osim kompanija koje proizvode mobilne telefone postoje i programerske kuće koje predano i uporno razvijaju zaštitne softvere za, na primer, android uređaje.

U svemu postoji i jedan, ne tako nevažan, probem – bezbedni telefoni su dosadni. Oni nemaju atraktivne mogućnosti kao ovi na koje smo navikli. Korisnici žele najnovije modele, instalaciju velikog broja trendi aplikacija, a to nijedan bezbednosni tim ne može da prati. Vlasnicima telefona je primarno zadovoljstvo i zabava – ko još da misli i o bezbednosti…

Kako se, ipak, elementarno zaštititi?

Stručnjaci savetuju redovno apdejtovanje – Google, Apple i programeri aplikacija često objavljuju nove kodove do kojih dolaze boreći se protiv napada.

Razmišljajte kako i za koje namene koristite telefon, budite oprezni sa linkovima, nikada ne dajite telefon osobi koju ne poznajete, klonite se, koliko god možete, javnih tačaka za konekciju na internet…