Za neke popravke, ipak, pozovite majstora

Preporuka se odnosi na amatere, koji ponešto znaju da poprave sami. Ako vam se dogodi kvar u kući, prepoznajte koje poslove zaista možete da obavite, a za koje je bolje pozvati majstora.

Većinu problema rešiće dobar hausmajstor, ili će, ukoliko smatra da je to neophodno, preporučiti stručnjaka za određenu specijalnost.

Savet je da se ne upuštate, na primer, u popravku ozbiljnijih gasnih instalacija, posebno ako je u pitanju kotao za grejanje na gas. „Curenje“ gasa posebno je opasno i verovatno će i za najmanju popravku biti neophodan ovlašćeni serviser.

Hausmajstor može da popravi zagušenje kanalizacionih odvoda, promeni slavinu, vodokotlić i obavi sitnije poslove na mestima gde ste obično pokušali, ali niste uspeli da rešite problem. Možda mislite da kapi vode na vodovodnom ventilu ne dovode nikoga u opasnost, ali šteta na vašem i susednim stanovima koja od iznenadne poplave može da nastane tokom noći, ili kad niste kod kuće, košta mnogo.

Ne „igrajte“ se strujom. Pogrešno povezivanje, ogolele žice, nestručno otvaranje električnih aparata… veoma je opasno i može da ugrozi život.

Radove na pomeranju zidova, pregrađivanju i dograđivanju, u podrumu i na temeljima kuće, mora da projektuje i izvede stručno lice. Svaka građevina je sazidana uz poštovanje principa statike, a njihovo narušavanje može da dovede u pitanje čitavu zgradu i bezbednost stanara. Sve pukotine nastale na zidovima treba da pregleda iskusan građevinski radnik i da predloži najbolje rešenje.

Ako imate kuću, slično važi za krov koji počinje da prokišnjava. Nije dovoljno samo promeniti nekoliko crepova – moguće je da je krovna konstrucija popustila na način i na mestu koje ne možete sami da identifikujete.

Održavanje stana ili kuće mnogo je jeftinije kada se radi na vreme i kad ga izvode ljudi koji umeju da obave popravke. Pozovite ih dok su problemi manji i ne pokušavajte da se, uštede radi, bavite stvarima koje nedovoljno dobro poznajete.

Comments are closed.