Značaj pravilnog položaja atlasa

Verovatno ste čuli da osobe koje imaju probleme sa kičmom pokušavaju da ih reše tako što odlaze kod stručnjaka koji će im namestiti atlas. Zbog čega je to tako i šta je, zapravo, atlas.

Kada kičmeni stub zauzima pravilan, simetričan položaj, težina tela je raspoređena podjednako na obe strane koštanog sistema. Ne treba, međutim, razmišljati samo o kičmi – glava ima značajnu težinu, oko pet do sedam kilograma, a njoj podršku pruža u potpunosti prvi kičmeni (vratni) pršljen – atlas.

Zanimljivo je reći da je zbog toga atlas i dobio ime – po divu iz grčke mitologije, koji je kažnjen tako što mu je naređeno da večno celu zemljinu kuglu drži na svojim ramenima.

Ukoliko atlas nije u dobrom položaju, lobanja se ne nalazi u pravoj osi u odnosu na kičmeni stub, što dovodi do pomeranja centralne tačke gravitacije tela i poremećene ravnoteže, od glave do stopala. Kompletan koštano-mišićni sistem pokazuje niz problema, pošto pojedini njegovi delovi trpe veći pritisak od drugih (to je i jedan od razloga što bolove obično osećamo sa jedne strane tela).

Koliko je stanje dramatično pokazuju merenja u kojima se vidi da, na primer, u nekim slučajevima jedna noga nosi i 20 kg veću težinu tela od druge.

Zbog čitave situacije nastaju i neurološki poremećaji.

Mozak, poznato je, komunicira sa ostatkom tela putevima centralnog nervnog sistema, koji prolaze kroz otvor na dnu lobanje. Kada atlas nije u anatomski pravilnom položaju komunikacija je otežana, kao i cirkulacija krvi, kojom se snabdevaju vitalni organi.

Atlas u loš položaj može da dođe na samom rođenju, čak i u slučaju porođaja carskim rezom, a zatim stanje može da bude pogoršano različitim traumama. Uzroci nisu do kraja istraženi, ali većina ljudi ima manje ili više pomeren atlas.

Rešenje za problem prvog pršljena, o kojem se više govori tek poslednjih decenija je – namestanje atlasa. Veoma je važno da ga obavi lekar sa iskustvom. Pitamo našeg poznatog stručnjaka iz centra Balans Medika, primarijusa dr Dragana Vulovića, specijalistu fzikalne medicine i rehabilitacije, koje su najočiglednije posledice izmeštenog atlasa.

Sa dugačkog spiska, navodimo samo neke – bolovi u vratu, ukočenost i bolovi u mišićima, kostima i zglobovima, glavobolja, migrena, umor, stres, nesanica, vrtoglavica, strah, trnjenje u rukama…

Dovoljno da o atlasu ozbiljno razmislimo.