Zdravi zubi i desni štite srce

Pod terminom velnes podrazumevamo ravnotežu zdravlja tela, uma i duha, koja čini da se osećamo u celini dobro. Neki procesi, međutim, kojima se ne poklanja dovoljno pažnje, mogu ozbiljno da naruše zdravstveno stanje, tako da je čak i lekarima teško da odmah otkriju šta je uzrok poremećaja i bolesti. Među njima su i oni u usnoj duplji – bolesti desni i zuba.

dentist

Većina osoba, bez obzira na uzrast, obrazovanje, pol, izbegava koliko god je to moguće odlazak kod stomatologa i stiže kasno, kada zub zaboli, kada su intervencije komplikovanije, a posledice teže. Gotovo svaka stomatološka ordinacija u Beogradu, a tako je i u većim gradovima Srbije, nudi besplatan pregled i konsultacije, pa novčani izdatak i strah nisu prihvatljivi kao opravdanja.

Potrebno je, dakle, samo malo pažnje i poznavanje osnovnih informacija o važnosti stomatološkog pregeda, koje slede.

Stop bakterijama

Zdravlje usta i zuba u višestrukoj su uzajamnoj povezanosti sa stanjem drugih organa.

Neke od bolesti, na primer, pokazuju prve simptome u ustima, pa iskusan stomatolog pregledom može da otkrije mnogo više od stanja zuba i preporuči pacijentu da poseti endokrinologa, kardiologa, reumatologa.

Postoji i dejstvo u drugom smeru. Osobe koje uspešno drže pod kontrolom dijabetes poboljšavaju zdravlje svojih desni, pa će stomatolog, a svi stomatolozi su obrazovani i u drugim granama medicine, zaključiti da je uspostavljen balans između organa i žlezda sa unutrašnjih lučenjem.

zubi

Ukoliko se razviju, bolesti usta i zuba mogu da utiču na zdravlje čitavog organizma i izlože ga nepotrebnim rizicima. Paradentoza i druge bolesti desni najčešća su hronična zapaljenska bolest na svetu. Ova stanja otvaraju put bakterijama iz usta da uđu u krvotok, stignu do srca i drugih organa i izazovu ozbiljne bolesti. Sa bolestima desni povezane su i osteoporoza, reumatoidni artritis, respiratorne bolesti…

Zaključak je, dakle, jasan – redovne posete stomatologu, uz preporučenu higijenu usne duplje, nisu samo zaštita od karijesa. One su sastavni deo brige o zdravlju celog organizma i nikako ih ne treba propuštati.

Hollywood smile

“Hollywood smile” postao je simbol za perfektno izbeljene zube i besprekoran osmeh, često viđen na filmskim zvezdama. Ovaj estetski trend u stomatologiji teži postizanju savršene estetike zuba, često kombinujući procedure izbeljivanja, korekcije oblika zuba i postavljanja keramičkih faseta. Ovaj koncept lepote zuba ističe važnost beline, simetrije i harmonije u osmehu, pružajući osobama samopouzdanje i sjaj povezan sa glamurom i sjajem Holivuda.