Dodatni mirisi u kući

Sezona je boravka u zatvorenom prostoru, a vazduh koji puštamo u stan prilikom provetravanja u gradovima ne donosi željeno osveženje.

Da li je dobro u takvoj situaciji, posebno u stanovima pušača, pribegavati pomoćnim sredstvima? Kako i koje proizvode koristiti za prijatniju atmosferu u stanu ili kući?

Najbolja varijanta je dodati vazduhu prirodne mirise – limuna, limete, pomorandže…

Raspitajte se u cvećari koje cveće miriše, i proverite miris na licu mesta pre nego što ga unesete u dom. Možete čak napraviti i kombinaciju nekoliko mirišljavih biljaka.

Koristite mirisne sveće od sojinog voska – one gore čistije nego parafinske i na prijatan način dodaju miris vazduhu.

Napravite mirišljave vrećice, napunite ih lekovitim biljem ili začinima i rasporedite po sobi. One dugo ispuštaju mirise kad se protrljaju. Na biljke u kesicama možete dodati esencijalna ulja. Raspitajte se, međutim, unapred – neka od ovih ulja mogu da štete kućnim ljubimcima.

Izbegavajte koriščenje veštačkih sprejeva i aerosol raspršivača. Sigurno znate da oni nisu dobri za životnu sredinu, a teško da ćete pronaći među ovakvim proizvodima zaista dopadljiv miris.

Automatski raspršivači koji regauju na pokret ne ostavljaju dobar utisak na goste. Prvo što će pomisliti je da se tu, inače, nešto neprijatno oseća, čim ste pribegli ovom nepopularnom rešenju.

Snažna dezinfekciona srestva i izbeljivači mogu da proizvedu dugotrajne “bolničke” mirise u stanu, opasni su po zdravlje, iritiraju kožu i sluzokožu, oči… Pomešajte limunov sok sa boraksom i dobićete prirodno sredstvo za čišćenje bez agresivnog mirisa.

Obavezno redovno održavajte tekstil u kući, kao što su mebl presvlake, zavese, tepisi, na kojima se najduže zadržavaju neprijatni mirisi. Oni moraju biti sveže oprani i čisti.

Ukoliko je ikako moguće, izbegavajte pušenje u stanu – dim cigarete je toksičan, veoma dugo se zadržava u stanu i teško eliminiše.