Izaberite auto sedište za dete

Korišćenje auto sedišta za decu oblast je u kojoj je važeći zakon na stalnim doradama, kako bi se usaglasio sa strogim evropskim propisima i istovremeno sankcijama ispravio poražavajuću praksu. U Srbiji, naime, samo 10% mališana sedi u toku vožnje u za njih primerenim sedištima, a broj stradale dece je veliki upravo zbog nedostatka saobraćajne kulture.

Najvažnije je naglasiti – dete treba da koristi posebno dizajnirano sedište od prvog boravka u automobilu pa sve do vremena kada dostigne visinu od 150 cm, odnosno takvu da mu odgovaraju pojasevi za odrasle. U toku svake vožnje, ma koliko kratke, korišćenje sedišta je obavezno.

sediste za dete

Grupe 0-3 i podesiva sedišta za više grupa

Na tržištu postoji tri vrste i mnogo tipova i modela auto sedišta za decu.

Sedišta za bebe u prvoj godini života postavljaju se tako da beba leži okrenuta suprotno od smera kretanja automobila, dakle glavom napred. Ona imaju oznaku 0 i 0+ i iznose se sa bebom iz kola. Kada dete dostigne dužinu da razmak između temena i vrha sedišta bude 2 cm potrebno je nabaviti sedište sa oznakom 1.

U sedištima iz grupe 1 i 2 (oznaku 2 imaju sedište za stariju decu težine 15 do 25 kg) dete sedi kao i odrasli – licem u pravcu kretanja automobila. Prodavac auto sedišta će znati da Vam da detaljne savete u vezi izbora i prateće opreme kojom su pojedini modeli snabdeveni.

Grupu 3 čine buster sedišta za decu od 22 do 36 kg. Radi se, naime, o sedalnom dodatku sa ili bez naslona, koji podiže dete tako da pojas za odrasle može pravilno da ga zaštiti – preko ključne kosti i grudi, a donji deo preko kukova, a ne preko vrata i stomaka što može da dovede do povreda u slučaju sudara.

Postoji i veliki broj podesivih sedišta koja zadovoljavaju potrebe dve ili čak tri navedene grupe, pa ona mogu da budu izbor. U ovoj kategoriji nalaze se sedišta koja uključuju i nulte grupe, tako što se za bebe koriste u položaju suprotnom od pravca kretanja automobila (najbezbedniji položaj kada dete leži), a zatim se, kada dete poraste, okreću i modifikuju za sedeći položaj.