Kako izabrati dobar velnes savet

Sve velnes preporuke zasnovane su na izvesnim podacima, pristiglim iz istraživanja. Problem, međutim, predstavlja to što su neka od njih obimna, dugotrajna, sa mnogo puta potvrđenim rezultatima, a druga jednokratna ili prevaziđena, o kojima se piše i dalje zbog neznanja, ili iz komercijalnih razloga.

Evo nekoliko primera prve i druge vrste, pa odaberite sami.

Ne bi trebalo posebnu pažnju poklanjati gledanju u Sunce u ranim jutarnjim satima. Iako u to vreme Sunce emituje manje UV zrakova, oni su i dalje opasni za zdravlje vašeg oka.

Himalajska sona lampa za koju se tvrdi da dodaje minerale u vazduh – to ne čini.

Potpuno izbegavanje obrađene hrane predstavlja preterivanje – njeno unošenje treba smanjiti, ali će vam, ako ste gladni a nemate drugu alternativu, pomoći. Isto je i sa hidratacijom – unošenje vode ne bi trebalo da postane opsesija.

Osobe koje imaju normalne kognitivne funkcije ne bi trebalo da uzimaju lekove za “sprečavanje Alchajmerove bolesti” ili “održavanje vitalnosti mozga”. Uravnotežena ishrana je sasvim dovoljna.

Suplementi na bazi morske vode sa sadržajem planktona i enzima nemaju gotovo nikakvog efekta.

Lečenje svetlošću je korisno kod depresije i nekih neuroloških bolesti, ali je za to dovoljno prirodno ili veštačko osvetljenje – ne kupujte posebne aparate koje reklamiraju kao neophodne za “terapiju svetlošću”.

Sa izvesnom rezervom mogli biste da:

– uvedete, s vremena na vreme, namirnice koje reklamiraju kao “super hranu”,

– koristite kurkumu kao začin,

– pažljivo dodate neke od suplemenata sa sastojcima koji nedostaju vašoj ishrani, ali samo na određeno vreme i uz konsultaciju sa lekarom.

Ono što je sigurno dobro i dokazano za duhovni i fizički velnes su vežbe joge i meditacija. Savremena medicina nema dileme i ove tradicionalne metode treba upražnjavati.

“Plavo svetlo” ekrana u večernjim satima remeti ritam vašeg sna i treba ga izbegavati.

Potreba dobrog i dovoljno dugog sna za zdravlje je nepobitna, naučno dokazana činjenica. Manje od sedam sati sna povećava rizik oboljevanja od gojaznosti, bolesti srca, depresije.