Prepoznajte depresiju

Depresija može na dugi rok da u potpunosti  promeni kvalitet života, umanji radnu sposobnost, poremeti međuljudske odnose, prouzrokuje patnju osobi koja je pogođena i njenom okruženju. Depresija je uporna, duboka, i osoba svojom voljom ne može da joj se odupre. Zato je veoma važno reagovati što pre.

depresija0

Simptomi koji prate ovaj, danas sve češći poremećaj, nisu samo emocionalni. Čitav niz telesnih manifestacija otežava prepoznavanje i navodi na pogrešan zaključak da je u pitanju nešto drugo. Nesanica, nedostatak apetita, glavobolja, umor, bolovi u različitim delovima tela… često su uzroci lutanja od lekara do lekara, koji zaključuju da je sa pacijentom, u njihovom domenu i specijalnosti – sve u redu. Odlazak kod psihologa ili psihijatra se odlaže, u očekivanju da će biti bolje, ali se to ne dešava.

depresija1

Potrebno je, ponavljamo još jednom, reagovati što pre i potražiti pomoć, kako bi se u stručnom vođenju, uz doziranu upotrebu lekova, problem rešio, a sa njih i posledice koje prouzrokuje.

Lekari na Univerzitetu Harvard, koji se bave proučavanjem mentalnog zdravlja, savetovali su a zatim i pomogli da se uvede postupak skrininga – kontrolnog praćenja stanovništva, slično kao kod kod fizičkih bolesti. U Americi, testiranja se povremeno sprovode, uz promotivnu kampanju, u školama, na radnim mestima, u lokalnim zajednicama, vojsci… Istovremeno, naučnici rade na otkrivanju uzroka i poboljšanju tretmana depresije, kako bi pristup bio što idividualniji.

depresija2Osobama koje pate od depresije savetuje se strpljenje – terapija može da pomogne odmah, ali je češće potrebno prilagoditi lekove, doze i dužinu tretmana, čak i promeniti terapeuta. Paralelno, lekar može da preporuči samopomoć – vežbanje, promenu načina ishrane, meditaciju i druge alternativne metode.

Psihički problemi i lečenje svakako nisu prijatni. Situaciju dodatno otežava negativan odnos društva prema osobi koja pati, ne samo u tradicionalnim kulturama.

Olakšanje koje izlečenje donosi, ipak, nema alternativu.

Dobro zdravlje i raspoloženje, ponovno jačanje odnosa sa dragim osobama, zainteresovanost za aktivnosti koje su nekada pričinjavale zadovoljstvo… rezultati su do kojih se, pre ili kasnije, sigurno dolazi.