Velnes – činjenice i obmane

Nije baš u svakom slučaju lako proceniti istinitost podataka koji dolaze do nas, a tiču se zdravih proizvoda, načina života, namirnica, fizičkih i mentalnih vežbi. Stručnih preporuka ima dovoljno, ali propagandne poruke dominiraju. Društvene mreže su preplavljene reklamama, a najveći broj čitalaca, kao izvore informacija uglavnom koristi njih. Dodatni pritisak predstavlja praksa da se u ulozi promotera nalaze popularne javne ličnosti, koje pozivaju da se opredelite baš za ono što “i oni upotrebljavaju, sa uspehom”.

Problem razlikovanja velnes činjenica od reklama sumnjivih proizvoda i usluga mnogo je veći nego što se čini. Relativno retko su proizvodi koji se nude zaista štetni i opasni po zdravlje. Mnogo češći je slučaj da su oni beskorisni i precenjeni – skupi, a najveća šteta je dugoročna. Osoba koja je “probala sve” da skine suvišne kilograme, oslobodi se nervoze i napetosti, popravi kondiciju, otkloni umor… menja odnos prema sebi i svetu koji je okružuje u još negativniji i malodušniji. Poražena u potpunosti, ona postaje uverena da je žrtva sudbine kojoj ništa ne polazi za rukom, i izuzetak u svetu uspešnih.

Šta je savet?

Za početak, pokušajte da o svemu što čujete ili pročitate razmislite realno i sami prepoznate propagandu. Sumnjivo je, na primer, ukoliko se obećava brz učinak. Neki u reklamama čak koriste reči ili fraze “neverovatno”, “zvuči suviše dobro”, i slične.

“Super hrana” u vidu nove egzotične namirnice koja rešava sve probleme takođe ne postoji, kao ni “tehnike razvoja uma” koje “ljudi praktikuju hiljadama godina”, a nauka ih još ne poznaje i ne priznaje.

Oštre kritike na račun svega drugog takođe mogu da upozore. Spiskovi “idealnih” i “opasnih” namirnica i preterano agresivna upozorenja na štetnost određenih (suprotnih) navika.

Ako je navedeno, proverite veličinu uzorka. Donošenje zaključaka na osnovu ispitivanja par desetina osoba sigurno se ne može uopštiti. Nije dobro ni ako se preporuke baziraju na samo jednoj studiji.

Imajte u vidu i sledeće – šta god da od velnes i fitnes saveta želite da sledite i kome god da verujete, sa dobrim razlogom ili bez njega, razlike između pojedinaca i grupa, posebno kada su reakcije organizma u pitanju, velike su i teško predvidive.